Omat näytökset

Omat näytökset ja tuotanto

Jyväskylän Flamencoyhdistys järjestää vuosittain toukokuussa oman flamenconäytöksen, jossa esiintyvät kaikki tasoryhmät ja opettajat. Näytösten kautta kaikille harrastajille tarjoutuu mahdollisuus saada esiintymiskokemusta ja siten syventää omaa osaamistaan. Yhdistyksen ensimmäinen oma näytös pidettiin keväällä 1998 yliopiston juhlasalissa Yläkaupungin yössä, vuonna 2000 siirryttiin Vakiopaineen teatteritilaan ja sieltä edelleen Huoneteatterille 2002.

Flamenconäytös 2017: Calle del Limón – Muistoja Espanjasta
Jyväskylän Flamencoyhdistyksen 20-vuotisjuhlanäytös

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen 20-vuotisjuhlavuosi huipentui Huoneteatterin lavalle, jossa nähtiin flamenconäytös nimeltään Calle del Limón – Muistoja Espanjasta. Tässä juonellisessa näytöksessä päästiin näkemään Sitruunakadun elämää, jota tulkitsivat Jyväskylän Flamencoyhdistyksen oppilaat, opettajat, esiintyvä ryhmä Flamante sekä flamencokokoonpano La Arritmia. Flamencotanssijoiden ja -muusikoiden lisäksi kuultiin lausuntataitelija Jouko Heikkistä, joka kuljetti tarinaa Lorcan runojen muodossa.

Flamenconäytös 2016: Llamada

Jyväskylän Flamencoyhdistys kutsui flamencon ystäviä vuotuiseen flamenconäytökseensä toukokuussa. Näytös oli nimeltään Llamada. Sana llamada tulee espanjankielen verbistä llamar, mikä tarkoittaa kutsumista, huutamista, oveen koputtamista. Myös flamencossa llamada tarkoittaa kutsua. Tanssissa se on uuden osan aloitus, merkinanto, tanssin taitekohta tai tanssijan rytminen kommentti. Joskus llamadoita tehdään niin paljon, – erityisesti jereziläisessä buleríaassa – että llamada tarkoittaa siirtymistä liikkeestä toiseen. Llamada on myös Jyväskylän Flamencoyhdistyksen jäsentiedote.

Flamenconäytös 2015: 3672 kilómetros

Näytöksen nimi 3672 kilómetros kuvaa sitä kilometrimäärää, jonka Jyväskylän Flamencoyhdistyksen tanssijat ovat matkanneet kuluvan vuoden aikana näytöksen koreografioiden valmistamiseksi: yksi viiden minuutin tanssi vaatii yhdeltä tanssijalta lukuisia toistokertoja, ja taivalta kertyy vajaat 4000 kilometriä. Kilometrimäärät vaihtelevat sen mukaan, missä eri flamencotaipaleen vaiheessa kukin tanssija on kulkemassa. Lavalla nähdään tuttuun tapaan niin vuoden ajan kuin jo toistakymmentä vuotta tanssineita.

Tuhansilla kilometreillä voidaan viitata myös siihen, miten flamenco on vuosisatojen kuluessa matkannut maantieteellisesti Espanjan eteläosista koko maailman tietoisuuteen, juurtunut erilaisiin kulttuureihin ja ottanut flamencolle tyypilliseen tapaan vaikutteita ympäristöstään. Näytöksessä nähdään muun muassa guajira; tyylilaji jossa yhdistyy Andalusia ja Etelä-Amerikka. Nyt nähtävä guajira on saanut vielä lisäkilometrejä, sillä sen musiikkina kuullaan norjalaisen naisflamencokitaristin laulua englannin kielellä. Flamencomuusikot matkaavatkin rohkeasti eri musiikkilajien välillä. Yksi rohkeista matkaajista on flamencolaulaja Enrique Morente, jonka rokahtavaa tulkintaa kuullaan kahdessakin näytöksessä nähtävässä tanssissa. Myös tanssijat ottavat vaikutteita muista tanssilajeista. Perinteikkäästä eteläespanjalaisesta flamencosta suomalaiseen nykypäivään matkannutta flamencon liikekieltä nähdään muun muassa siguiriyas-koreografiassa. Kyseinen koreografia on osa viime vuonna ensi-iltansa saanutta tanssiteosta Women in me, jonka helsinkiläinen koreografi Erika Alajärvi on valmistanut jyväskyläläiselle Flamante-ryhmälle.

Women in me

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen toukokuisessa flamenconäytöksessä Huoneteatterilla sai 23.5.2014 ensi-iltansa tanssiteos Women in me, jonka koreografi Erika Alajärvi on valmistanut jyväskyläläiselle Flamante-ryhmälle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun flamencon ammattilainen tekee tilausteoksen jyväskyläläisille tanssijoille.

Women in me -teos kertoo niistä monista eri naisista, jotka elävät meissä. Kannamme mielessämme ja kehossamme sukumme perintöä ja kulttuuria, lapsuutta ja vanhuutta, fyysistä voimaa ja heikkoutta. Olemme sitä, mitä koemme olevamme eri hetkinä, ripaus sitä mitä haluaisimme olla ja sitä mitä ihailemme. Olemme myös sitä, minkälaisina muut meidät näkevät joko sosiaalisten rooliemme tai omien ennakko-odotustensa kautta. Olemme rakastettuja, kritisoituja, ihailtuja, unohdettuja. Olemme samaan aikaan kaikki ne naiset, emmekä kukaan heistä.

Lue Keskisuomalaisen arvio teoksesta täältä.

Flamenconäytös 2014

Women in me -teoksen lisäksi Huoneteatterin näyttämöllä nähtiin myös perinteisempää flamencoa: alegríaan iloa, tienton juurevuutta ja soleán soljuvuutta, kun tuttuun toukokuiseen tapaan yhdistyksen koreografiaryhmät alkeisjatkotasolta edistyneisiin esittivät talven aikana harjoiteltuja koreografioita.

Flamenconäytös 2013: Jacaranda

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen kevään 2013 näyt

2019 Jyväskylän Flamencoyhdistys ry | Yhteistyössä: Yhteisöagentti.

Ylös ↑