Omat näytökset

Omat näytökset ja tuotanto

Jyväskylän Flamencoyhdistys järjestää vuosittain toukokuussa oman flamenconäytöksen, jossa esiintyvät kaikki tasoryhmät ja opettajat. Näytösten kautta kaikille harrastajille tarjoutuu mahdollisuus saada esiintymiskokemusta ja siten syventää omaa osaamistaan. Yhdistyksen ensimmäinen oma näytös pidettiin keväällä 1998 yliopiston juhlasalissa Yläkaupungin yössä, vuonna 2000 siirryttiin Vakiopaineen teatteritilaan ja sieltä edelleen Huoneteatterille 2002.

Peña Flamenca de Jyväskylä

Sana peña tarkoittaa flamencoklubia tai -seuraa. Se tarkoittaa myös flamencoseuran kokoontumispaikkaa. Vuodesta 1996 toimineen Jyväskylän Flamencoyhdistyksen peña on sijainnut jo yli 20 vuoden ajan Pitkäkadulla Mäkituvan rakennuksessa.

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen vuoden 2023 flamenconäytös kertoi meistä, jyväskyläläisistä flamencoista ja tiiviistä flamencotanssiin hurahtaneesta yhteisöstä. Eri-ikäisiä, erikokoisia ja erilaisista taustoista tulevia tanssijoita yhdistää rakkaus espanjalaiseen kulttuuriin ja erityisesti flamenco itseilmaisun välineenä.

Talven aikana harjoiteltu ohjelmisto sisälsi niin maanläheistä tientosta ja farrucaa kuin riehakasta tangosta ja buleríasta. Esityksen kuluessa muistelimme yhdistyksen matkaa tähän päivään, kurkistimme millaisista aineksista flamenconäytös koostuu ja miltä flamencomuoti on vuosien varrella näyttänyt.

Väliajalla yleisön vatsoja täyttivät perinteisesti flamencokahvilan antimet.

Kuva: Pasi Hakala/StudioVarjo

25 ja risat – Olé!
Jyväskylän Flamencoyhdistyksen juhlanäytös saatiin vihdoinkin toukokuussa 2022 Huoneteatterin näyttämölle koronan suljettua tanssijamme pariksi vuodeksi treenisaliin. Huoneteatterin näyttämöllä nähtiin pallokuosia ja viuhkoja, legendaarista punamustaa ja bata de cola -laahushameita, kun matkasimme yksityisellä FlamencoAirin lennolla eri puolille Espanjan Andalusiaa.

Flamencopiknik

Yhdistys järjesti Yläkaupungin Yön yhteydessä  18.5.2019 Flamenco-piknikin. Tämä oli yhdistyksen toiminassa uudenlainen tapahtumamuoto. Mäkituvan takapihalle rakennettiin tanssilava esiintymistä varten.  Mukana olivat Noora Kuusikko ja Janne Pesonen. Yleisö nautti tapahtumasta lämpimässä auringonpaisteessa.

Calle del Limón – Muistoja Espanjasta 2017 –
Jyväskylän Flamencoyhdistyksen 20-vuotisjuhlanäytös

Kuva: Pasi Hakala / StudioVarjo

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen 20-vuotisjuhlavuosi huipentui Huoneteatterin lavalle, jossa nähtiin flamenconäytös nimeltään Calle del Limón – Muistoja Espanjasta. Tässä juonellisessa näytöksessä päästiin näkemään Sitruunakadun elämää, jota tulkitsivat Jyväskylän Flamencoyhdistyksen oppilaat, opettajat, esiintyvä ryhmä Flamante sekä flamencokokoonpano La Arritmia. Flamencotanssijoiden ja -muusikoiden lisäksi kuultiin lausuntataitelija Jouko Heikkistä, joka kuljetti tarinaa Lorcan runojen muodossa.

Women in me 2014

Jyväskylän Flamencoyhdistyksen toukokuisessa flamenconäytöksessä Huoneteatterilla sai 23.5.2014 ensi-iltansa tanssiteos Women in me, jonka koreografi Erika Alajärvi on valmistanut jyväskyläläiselle Flamante-ryhmälle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun flamencon ammattilainen tekee tilausteoksen jyväskyläläisille tanssijoille.

Women in me -teos kertoo niistä monista eri naisista, jotka elävät meissä. Kannamme mielessämme ja kehossamme sukumme perintöä ja kulttuuria, lapsuutta ja vanhuutta, fyysistä voimaa ja heikkoutta. Olemme sitä, mitä koemme olevamme eri hetkinä, ripaus sitä mitä haluaisimme olla ja sitä mitä ihailemme. Olemme myös sitä, minkälaisina muut meidät näkevät joko sosiaalisten rooliemme tai omien ennakko-odotustensa kautta. Olemme rakastettuja, kritisoituja, ihailtuja, unohdettuja. Olemme samaan aikaan kaikki ne naiset, emmekä kukaan heistä.

Lue Keskisuomalaisen arvio teoksesta täältä.

Kuva: Kaisa Hirvaskoski-Leinonen

2019 Jyväskylän Flamencoyhdistys ry | Yhteistyössä: Yhteisöagentti.

Ylös ↑